شايد تصور اينكه ماشين لباسشويي باعث بروز بيماريهاي آلرژيك يا پوستي بشود، برايتان دشوار باشد. اما حقيقت اين است كه برخي ميكروبها و قارچهايي كه در اثر استفاده نادرست از ماشين لباسشويي، درون آن توليد و تكثير ميشوند، قادرند سلامت ما را به خطر بيندازند. اين مطلب، نگاهي مياندازد به خطاهاي هشتگانه استفاده از ماشين لباسشويي كه ممكن است هركدام از ما مرتكب شويم و سلامتمان را به دست خودمان تهديد كنيم….
خطاي اول:
شستن لباس زير با ماشين لباسشويي
به گفته دكتر چارلز جبرا، استاد ميكروبيولوژي دانشگاه آريزونا، لباسهاي زير يكي از اصليترين منابع انتشار ميكروب در فضاهاي بسته و مرطوب هستند. به همين دليل بهتر است كه هنگام شستشو با ساير لباسها، درون يك محفظه قرار نگيرند. از طرف ديگر، ممكن است آلودگي بيش از حد البسه ديگر به لباس زير افراد سرايت كند و موجب تحريك پوستي يا حتي عفونت دستگاه تناسلي در آنها شود. به عقيده دكتر جبرا، لباسهاي زير بايد با آب كاملا داغ و مواد شوينده شسته و براي خشك شدن زير نور مستقيم آفتاب قرار گيرند. او همچنين براي پيشگيري از ماندگاري ميكروبها در ماشينلباسشويي توصيه كرد كه پس از هر سه يا چهار بار استفاده، يك دور آن را به صورت خالي از لباس و ريختن مواد ضدعفونيكننده، روشن كنيد.
خطاي دوم:
شستن ملحفهها با آب ولرم
خيليها براي حفظ رنگ و رو يا ديرتر كهنه شدن روتختي، روبالشي و ملحفهها، آنها را با دور كند ماشين لباسشويي و آب ولرم ميشويند؛ در حالي كه رابرت ويتز، ميكروبيولوژيست، اين كار را تنها يك آبتني لذتبخش براي اينگونه كالاها ميداند و ميگويد: «يكي از بهترين مناطق براي حفظ گرد و غبار و ايجاد آلرژي، روتختيها و روبالشيها هستند، بنابراين همه افراد بايد حداقل هر دو هفته يك بار كليه لوازم خوابشان را با آب كاملا داغ و با دور تند ماشين لباسشويي بشويند و براي جلوگيري از آلرژيزا شدن، آنها را درون خانه و به دور از گرد و غبار محيط بيرون از منزل خشك كنند.»
خطاي سوم:
حبس هوا در ماشين لباسشويي
كپكها به ندرت در محيطهاي خشك توليد ميشوند اما مناطق مرطوب، جولانگاه توليد و تكثير انواع كپكها هستند. تماس كپك با لباسها باعث بروز احتقان، خارش چشمها و خسخس سينه در افراد ميشود. اين علايم وقتي به صورت شديدتر و گستردهتر در فرد ظهور ميكند كه او به آسم يا آلرژي هم مبتلا باشد. بنابراين براي جلوگيري از توليد و تكثير كپك در ماشين لباسشوييتان، پس از هر بار شستشوي لباسها، درب آن را كاملا باز بگذاريد تا هوا و بخار دروناش كاملا خارج شود و محيط خشكي درون ماشين به وجود بيايد. رابرت ويتز، خشك كردن لاستيك دور در و حتي محفظه دروني ماشين به وسيله يك دستمال خشك را هم براي جلوگيري از حمله كپكها موثر ميداند. او حتي پا را از اين حد فراتر گذاشته و ميگويد: «براي اطمينان از نسلكشي كپكها بايد پس از هر بار استفاده، ماشين لباسشوييتان را با باد سرد سشوار خشك كنيد!»
ماشين لباسشويي ميتواند شما را بيمار كند
خطاي چهارم:
گذاشتن ماشين لباسشويي در يك فضاي كوچك
كم نيستند افرادي كه ماشين لباسشويي را درون رختكن حمام، انباري يا حياط خلوت سقفدار قرار ميدهند و نميدانند كه با اين كار چه خيانتي به خود و اعضاي خانوادهشان ميكنند! ماشين لباسشويي بايد در يك محيط باز مثل آشپزخانه قرار گيرد تا بتوان بعد از اتمام كار، قدري پنجره را باز گذاشت تا هوا و بخار متصاعد شده از آن، محيط مناسبي براي رشد قارچها و كپكها به وجود نياورد. قرار دادن ماشين لباسشويي در مكاني مثل حمام، باعث تكثير قارچها و كپكها و سرايت آنها به لباسهاي داخل حمام، پرده حمام و لوازمي مثل ليف ميشود و عاقبت اين سرايت چيزي نيست جز ابتلا به آلرژي و بيماريهاي پوستي! بنابراين سعي كنيد كه ماشين لباسشوييتان را در محيطهاي باز نگهداري كنيد و اگر هم قادر به اين كار نيستيد، حداقل تا ساعاتي پس از اتمام كار شستشو، در حمام، انباري يا خياط خلوتتان را باز بگذاريد.
خطاي پنجم:
استفاده از شويندههاي نامناسب
بعضيها به خاطر اينكه پوست دستشان نسبت به بعضي شويندهها حساس است، ترجيح ميدهند لباسهايشان را درون ماشين لباسشويي بريزند و اينطوري از هر نوع شويندهاي كه دوست داشتند استفاده كنند اما پژوهشگران دانشگاه واشنگتن ميگويند اگر پوست دست شما نسبت به ماده شوينده خاصي حساسيت دارد، به هيچوجه نبايد از آن ماده درون ماشين لباسشوييتان استفاده كنيد زيرا با اين كار حساسيت پوستي را به كل بدنتان منتقل خواهيد كرد. آنها همچنين استفاده از شويندهها و نرمكنندههاي معطر را براي شستن لباس كودكان، نوزادان و افراد مبتلا به آسم و آلرژي مناسب نميدانند. به علاوه، پژوهشگران معتقدند كه بهتر است لباس نوزادان هم مانند لباسهاي زير، با دست و با مواد شوينده ملايم شسته شوند.
خطاي ششم:
رها كردن لباسهاي شسته شده براي مدتي طولاني
يكي ديگر از خطاهاي نسبتا رايج و بيماريزا در مورد ماشين لباسشويي، رها كردن لباسهاي شستهشده به مدت طولاني درون آن است. در حالي كه به عقيده دكتر جبرا، باقي ماندن لباسهاي خيس درون ماشين لباسشويي، بيشتر از 30 دقيقه يعني توليد كپك و باكتريهاي آلرژيزا. بنابراين به توصيه وي، تنها زماني ماشين لباسشوييتان را روشن كنيد كه مطمئن باشيد در خانه هستيد و ميتوانيد پس از پايان شستشو، بلافاصله لباسها را از درون آن خارج كرده و پهن كنيد.
خطاي هفتم:
پركردن ماشين با لباسهاي كثيف از چند روز قبل
اين خطا از آن دست اشتباههايي است كه اكثر خانمها آن را مرتكب ميشوند. خانمها معمولا براي جلوي چشم نبودن لباسهاي كثيف، آنها را درون ماشين لباسشويي ميريزند تا زماني كه ماشين كاملا پر از لباس شد، آن را روشن كنند. غافل از اينكه عرق، رطوبت و آلودگي لباسها ميتوانند زمينهساز توليد انواع ميكروبها و رخنه كردن آنها درون لباسها شوند. ميكروبهايي كه در محفظههاي ريز لباسها رخنه ميكنند تا در فرصت مناسب شروع به فعاليتهايي كنند كه موجب ناراحتيهاي پوستي در ما ميشود.
منبع:
https://www.talab.org/housekeeping/life-skills/8-خطاي-شايع-ماشين%e2%80%8c-لباس%e2%80%8c-شويي.html